[english_date], [bangla_day], [bangla_date], [hijri_date], [bangla_time]
সর্বশেষ সংবাদ



৩৭তম বিসিএস প্রিলির ইংরেজি প্রশ্নের সমাধান


প্রকাশিত: October 1, 2016 , 12:44 am | বিভাগ: আপডেট,এক্সাম,স্টাডি


BCS-37
লাইভ প্রতিবেদক : ৩৭তম বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা শেষ হয়েছে। চলুন জেনে নেই ইংরেজি প্রশ্নের সমাধান।

1. choose the appropriate prepositions in the blank of the following sentence:
The family doesn’t feel __________ going outing
this season.
Ans : like

2. Fill in the blank with appropriate use of tense:
I couldn’t mend the computer myself, so I
_________ at a shop.
Ans : had it mended

3. who wrote “Biographia Literaria”
Ans : S.T.Coleridge

4. Othello gave Desdemona _______ as a token of love:
Ans : Handkerchief

5. Choose the correct sentence:
Ans : all of it depends on you

6. A chart was appended to the report. here appended means –
Ans : joined

7. The mother sat vigilantly beside the sick baby.
here vigilantly is:
Ans : an adverb

8. Fraility the name is women. Here Fraility is:
Ans : Noun

9. Which of the following words is in singular form?
Ans : radius

10. “A rolling stone gathers no moss” The
complex form of the sentence is:
Ans : A stone that rolls gathers no moss

11. The new offer of job was alluring. Here Alluring means –
Ans : tempting

12. “Who planted this tree here?” The correct passive voice of this sentence is
Ans : By whom was the tree planted here?

13. Education is enlightening. Here enlightening is:
Ans : A gerund

14. Use the appropriate article –
I saw ______________ one eyed man when I was walking on the road.
Ans : a

15. the word ‘omnivorous’ means:
Ans : eating all types of food

16. complete the following sentence choosing the appropriate option:
it’s raining cats and dogs, so –
Ans : make sure you take an umbrella

17. the phrase “Achilles’ heel” means:
Ans : a weak point

18. he worked with all sincerity. the underlined phrase “with all sincerity” is:
Ans : an adverbial phrase

19. this is the book I lost. here “I lost” is:
Ans : an adjective clause

20. which do you think is the nearest in meaning to “proviso”:
Ans : stipulation

21. Cassandra is a night owl, so she doesn’t usually get up until about:
Ans : 11 a.m

22. Select the word that is the most closely opposite in meaning to the capitalized word:
DELETERIOUS
Ans : harmless

23. Gerontion is a poem by –
Ans : T.S. Eliot

24. Fill in the blank. ‘___________’ is
Shakespeare’s last play.
Ans : Tempest

25. who has written the poem “Elegy Written in a country Churchyard”?
Ans : Thomas Gray

26. Who has written the play Volpone?
Ans : Ben Jonson

27. Shakespeare composed much of his plays in what sort of verse?
Ans : Iambic pentameter

28. The repetition of beginning consonant sound is known as:
Ans : alliteration

29. which of the following is not a poetic
tradition?
Ans : The Comic

30. What is a funny poem of five lines called?
Ans : Limerick

31. Robert Browning was a _________ poet. Fill in the gap with appropriate word.
Ans : Victorian

32. P.B. Shelley’s “Adonais’ is an elegy on the death of –
Ans : John Keats

33. The comparison of unlike things using the words like on as is known to be –
Ans : simile

34. “Restoration period’ in English literature refers to-
Ans : 1660

35. “The sun also rises” is a novel written by –
Ans : Earnest Hemingway

বি:দ্র : ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় থেকে বিসিএসে চান্সপ্রাপ্ত ও কোচিংয়ের সঙ্গে জড়িতদের মাধ্যমে উত্তরপত্র তৈরি করা হয়েছে। প্রশ্নের উত্তরে কোন ভুল থাকলে কমেন্ট করে জানাবেন।

ঢাকা, ১ অক্টোবর (ক্যাম্পাসলাইভ২৪.কম)//জেএন